
 

             
 

SEPARATION OF SERVICE PACKET 
 

The enclosed information will assist you as you plan to leave employment, by either resignation or 
retirement, with Sarpy County.  This packet includes forms, helpful information regarding your 
benefits, and what to expect once you leave your employ. 
 

Notice of Separation - You are asked to notify your department head as far in advance as 
possible (at least two weeks).  A written notice is to be submitted to your department head, 
who will in turn notify the Human Resources Department.  This document is available on the 
following link: 
 http://www.sarpy.com/humanresources/forms.html 

 

Exit Questionnaire - This is an optional form; however, we are interested in hearing from you, 
and would appreciate you taking the time to answer these questions.  Return to Human 
Resources when completed. 

 

Should you have any questions regarding paychecks, deductions, taxes, etc., please contact the 
Payroll Department (402-593-2116).  
 

Health insurance benefits end on the last day of the month in which you ceased to be in an employed 
status. 
 

COBRA:  You may have the option to continue your coverage in accordance to COBRA, 
Public Law 99B272, Title X (unless you are eligible for Medicare).  You will receive information 
regarding this option from our third party administrator, ASI. 
 

ASI will send a letter within fourteen (14) days regarding your options to continue coverage in 
accordance with COBRA requirements (unless you are eligible for Medicare).  
 

RETIREMENT:  If eligible, and are keeping health insurance as a retiree, you must remit your 
share of the premium NO LATER THAN the 1st of the month for which the premium applies.  
REMIT TO: 

SARPY COUNTY CLERK’S OFFICE: Retiree Health  
ATTN: Accounting Department 

1210 Golden Gate Drive 
Papillion, NE  68046 

 

Make check payable to “Sarpy County COBRA and Retiree Funds Account”, and notate in the 
memo section the month and year to which the premium should be applied.   

 

Dental coverage benefits continue through the month in which you are working and end on the last 
day of the month.  ASI will notify you by letter regarding your options to continue coverage. 
 

Life insurance provided through Reliance Insurance Company may allow employees to convert their 
County-provided group life insurance coverage to an individual policy.  Additionally, you may be 
entitled to convert any enhanced optional life insurance to an individual policy.  The Human 
Resources Department will send a letter with conversion information to you within fourteen (14) days 
of your last day of employment.   

SARPY COUNTY HUMAN RESOURCES DEPARTMENT 
EAST ANNEX: 1261 Golden Gate Drive, Suite 4E 

Papillion, NE  68046 
(402) 593-4486 or 593-4487, Fax (402) 593-5781        

www.sarpy.com 



 

 
Upon your final contribution to the Nebraska County Employees Retirement System, you will receive 
notice (between 60 and 90 days) regarding your pension options.  Your contributions will cease once 
you are no longer receiving compensation from the County.  The County Clerk is required to notify the 
Retirement Office within two weeks of the date you cease employment with the county, via a Non-
Contributing Member Form.  Upon receipt of the form, the Retirement Office will send a disbursement 
packet to you, which includes a Request for Disbursement Form and a Special Tax Notice.  
Questions regarding your pension plan should be addressed to the Nebraska County Employees 
Retirement Office at 1-800-245-5712. 
 
 

Tax Deferred Compensation 
 
If you are enrolled in a tax deferred compensation plan or accidental, health and cancer insurance 
plans you will need to contact your representative directly.  

SEE COUNTY WEBSITE FOR CURRENT CONTACT INFORMATION 
 
 

Accidental, Health and Cancer Insurance 
 
If you have coverage with a supplemental health, accidental health, and/or cancer insurance, you will 
need to contact your representative directly. 

SEE COUNTY WEBSITE FOR CURRENT CONTACT INFORMATION 
 
 

Flexible Benefit Plan 
 
If you are enrolled in the Flexible Benefit Plan (Dependent Care or Medical Care), please contact ASI 
directly at (800) 659-3035. 
 
  
  



 

ADDITIONAL RETIREMENT INFORMATION 
 

Retiree Health Insurance 
 
Resolution dated 05-07-2013; ELECTED OFFICIALS 
 

By Board Resolution 2013-129, Elected Officials may be eligible to continue health insurance upon 
retirement, under the same terms and conditions as is offered to other employees.  Officials who 
retire with a minimum of 15 years of continuous service and are at least age fifty-five (55) years, until 
reaching their sixty-fifth (65th) birthday, may continue in the County=s primary health insurance 
program. The premium paid by the County for those qualifying is as follows: 

 Age fifty-five through fifty-nine (55-59): The County will pay 50% of the monthly premium for 
single, employee/spouse, employee/child(ren), or family coverage. 

 At age sixty (60) until reaching their sixty-fifth* (65th) birthday: The County will pay 100% of the 
monthly premium for single and 50% employee/spouse, employee/child(ren), or family 
coverage. 

Eligible Officials must be enrolled in the current County Health program prior to retirement.   

*Prior to reaching age 65, the employee is advised to contact the Social Security Administration to 
begin the transition process for Medicare coverage and research possible Medicare supplemental 
insurance coverage prior to enrolling in specific Medicare option(s.) 

 
 
Resolution dated 06/26/07; FOP-SWORN EMPLOYEES 
 

A Sworn employee who retires with a minimum of fifteen years (15) of continuous service and is 
between ages of fifty-five (55) and sixty-five (65) years may continue in the County=s primary health 
insurance program and receive insurance coverage as provided by the primary carrier selected by the 
County.   
 

Eligible employees must be enrolled in a County health insurance program prior to retirement.  If the 
employee is not enrolled with the primary carrier, such employee is required to change to such carrier 
prior to retirement. 
 

For employees age 55-59, the County shall pay fifty percent (50%) of the monthly premium for single, 
employee/spouse, employee children or family coverage.   For employees age 60 until reaching their 
sixty-fifth (65) birthday, the County shall pay one-hundred percent (100%) of single coverage and fifty 
percent (50%) of employee/spouse, employee/children or family coverage. 
 

If you choose to remain a member of the County=s group health insurance program, it is advised that 
you contact the Social Security Administration prior to reaching age 65 to begin the transition process 
for Medicare coverage.  It is recommended that you also research possible Medicare supplemental 
insurance coverage prior to enrolling in a specific Medicare option. 



 

Resolution dated 06/26/07:  FOP; NON-SWORN / CIVILIAN EMPLOYEES 
 
A non-sworn employee, who retires with a minimum of fifteen (15) years of continuous service and is 
at least age sixty (60) years until reaching his/her sixty-fifth(65) birthday, may continue in the County’s 
primary health insurance program and receive insurance coverage as provided for retirees.  From 
age 60 thorough age 61, the entire premium shall be paid by the retiree.  From age 62 until age 65, 
the County shall pay 75% of single coverage, and 50% of family coverage.  If premium payment by 
such employee is not received by such two weeks prior to the monthly premium due date deadline, 
such coverage shall be terminated.   
 
If you choose to remain a member of the County=s group health insurance program, you will need to 
contact the Social Security Administration prior to reaching age 65 to begin the transition process for 
Medicare coverage.  It is recommended that you also research possible Medicare supplemental 
insurance coverage prior to enrolling in a specific Medicare option. 
 
Resolution dated 3-20-07; AFSCME 
 
Employees who retire with a minimum of fifteen (15) years of service and are at least sixty-two (62) 
years of age, until reaching his/her sixty-fifth (65th) birthday, may continue in the County’s primary 
health insurance program and receive insurance coverage.  Eligible employees must be enrolled in 
the County’s heath insurance program prior to retirement.  The County will pay seventy-five percent 
(75%) of the premium for those electing single coverage; sixty-five percent (65%), employee/spouse 
or employee/children coverage, and fifty percent (50%) of family coverage.  If an employee=s share of 
premium cost is not paid and received by the County prior to the monthly premium due date deadline, 
such coverage shall be terminated.   
 
If you choose to remain a member of the County=s group health insurance program, you will need to 
contact the Social Security Administration prior to reaching age 65 to begin the transition process for 
Medicare coverage.  It is recommended that you also research possible Medicare supplemental 
insurance coverage prior to enrolling in a specific Medicare option. 
 
If you choose to remain a member of the County=s group health insurance program, it is advised that 
you contact the Social Security Administration prior to reaching age 65 to begin the transition process 
for Medicare coverage.  It is recommended that you also research possible Medicare supplemental 
insurance coverage prior to enrolling in a specific Medicare option. 
 
Resolution dated 11-22-2011; SALARIED / EXEMPT FROM OVERTIME 
 
Employees, who retire with a minimum of 15 years of continuous service and are at least age fifty five 
(55) years, until reaching their sixty-fifth (65th) birthday, may continue in the County's primary health 
insurance program. The premium paid by the County for those qualifying is as follows: 

 Age fifty-five through fifty-nine (55-59): The County will pay 50% of the monthly premium for 
single, employee/spouse, employee/child(ren), or family coverage. 

 At age sixty (60) until reaching their sixty-fifth* (65th) birthday: The County will pay 100% of 
the monthly premium for single and 50% employee/spouse, employee/child(ren), or family 
coverage. 

Eligible employees must be enrolled in the current County Health program prior to retirement.  
(*Prior to reaching age 65, the management employee is advised to contact the Social Security 
Administration to begin the transition process for Medicare coverage and research possible 
Medicare supplemental insurance coverage prior to enrolling in specific Medicare option(s).) 



 

 
Resolution dated 10/08/96; COUNTY EMPLOYEES NOT OTHERWISE DESCRIBED ABOVE 
 
An employee who retires with a minimum of fifteen (15) years of continuous service, is over the age 
of sixty-two (62), and has not yet reached their sixty-fifth (65th) birthday may continue in the County=s 
primary health insurance program and receive insurance coverage as provided by the primary carrier 
selected by the County.   
 
Eligible employees must be enrolled in the County health insurance program prior to retirement.  If 
the employee is not enrolled with the primary carrier, such employee is required to change to such 
carrier prior to retirement.  The County will pay seventy-five percent (75%) of the monthly premium for 
single coverage and fifty percent (50%) of employee/spouse, employee/children or family coverage.  
If an employee=s share of premium cost is not paid and received by the County prior to the monthly 
premium due date deadline, such coverage shall be terminated. 
 
If you choose to remain a member of the County=s group health insurance program, it is advised that 
you contact the Social Security Administration prior to reaching age 65 to begin the transition process 
for Medicare coverage.  It is recommended that you also research possible Medicare supplemental 
insurance coverage prior to enrolling in a specific Medicare option. 



 

 

COUNTY EMPLOYEES RETIREMENT SYSTEM 
 
If you have any questions, write to: 
 
Nebraska Public Employees Retirement System (NPERS) 
P. O. Box 94816 
Lincoln, Nebraska 68509-4816 
 
or call 402-471-2053, or toll-free 1-800-245-5712; you may schedule an appointment to visit at 1221 
N Street, Suite 325, in downtown Lincoln. 
 
You may visit the website at http://www.npers.ne.gov 

 
Separation/Retirement Checklist 

(the below is for illustrative purposes ONLY – please work with NPERS for your own needs) 
 
1)  Contact the Retirement Office at least 60 days prior to your separation/retirement date to 

obtain an estimate of benefits under the various annuity options AND provide the following: 
 

' Name and Home Address 
' Social Security Number 
' Anticipated Separation/Retirement Date 
(The Retirement Office may also need the date of birth of your spouse if you  
wish to receive an estimate under the Joint & Survivor option.) 

 
2) Your age must be verified before a monthly annuity benefit can be paid.  A legible copy of your 

birth certificate or certificate of birth will be considered sufficient proof of age. 
 
3) Review your beneficiary listing if you plan to defer your account or if you select the Systematic 

Withdrawal Option. 
 
4) The effective date of your separation/retirement annuity will be the first day of the month 

following your last day of work, provided your application for benefits is received by the 
Retirement Office in the month you quit.  For example: if your last day of work is January 2nd, 
your effective date of retirement is February 1st.  If your last day of work is December 31st, your 
effective date of retirement is January 1st. 

 
Should you elect to defer payment to a later date, the deferred amount will be retained in the 
active fund until you elect to have your payments begin.  (See ADeferred Account@, page 16 of 
the retirement booklet.) 
 

5) Annuity payments will begin approximately 60 days after your final pay, provided all 
contributions have ceased and all transactions affecting your account have been completed.  
The first payment will be retroactive to your effective date of retirement (see #4 above). 

 
6) At separation/retirement, you may request direct deposit of monthly retirement benefits to your 

financial institution.  Bank authorization forms may be obtained from the Retirement Office, or 
the annuity provider if you are already receiving benefit payments. 

 
 



 

OPTIONS AT SEPARATION/RETIREMENT 
 
You have the following options at Separation/Retirement: 
 

' A lump sum payment either paid directly to you or rolled over to another tax deferred 
qualified plan or IRA. 

' A systematic withdrawal provides payment to you at the frequency and dollar amount 
you determine.  The payment may be made on a monthly, quarterly, semiannually or 
annual basis and must be a minimum withdrawal of $100.00 (withdrawals will be pro-
rata if your investments consist of Member Account, Employer Account, Pre >85 
contributions or more than one fund). 

' A monthly annuity benefit (proof of age is required). 
' Defer payment until a later date (no later than age 70 1/2). 
' Combination of any of the above. 
 

Separation of Employment 
 (Ceasing work before age 55) 
 
If you quit working for the county before age 55, you are considered to have Aterminated@ 
employment. 
 
To qualify for the county matching funds when ceasing employment before age 55, you must be 
Avested.@  To become vested before age 55, you must have three years of Aplan participation@ .  
Vesting Credit: Completion of an aggregate three years of Plan participation:  

 Three years of contributions, or  
 If hired in 2006, a combination of prequalification time plus contribution time to equal 

three years. 
You may be able to shorten the three-year requirement by amounts of time you have been granted as 
“eligibility and vesting credit@.   If you are not vested at the time you cease employment with the 
county, you are NOT eligible for the county matching contributions.  If you are 100% vested at 
separation (before age 55) you are entitled to the full account.  Both non-vested and vested members 
have the same options upon ceasing employment.  Please refer to the explanations given in the 
>OPTIONS@ section of the retirement booklet. 
 
If you wish to withdraw your funds, you can expect payment approximately 30-45 days from the date 
the final pay by the county, provided all contributions have ceased and all transactions affecting your 
account have been completed.  If you receive pay for unused leave, contributions must be made to 
your account on this amount.  This may delay your disbursement if your leave pay is delayed by the 
county.  
 
CAUTION: If you are considering taking a lump sum of your account before age 592, please read the 
section ATAXATION@ (in the retirement booklet) before you make your decision. 



 

 
Retirement 
(Ceasing work on or after age 55) 
 
You are eligible for retirement benefits if you cease working for the county on or after the age of 55.  
At age 55 you are Avested,@ which means you are eligible for the county matching account, regardless 
of how long you have been a member of the plan. 
 
If you wish to withdraw your funds, you can expect payment approximately 30-45 days from the date 
of final pay, provided all contributions have ceased and all transactions affecting your account have 
been completed.   
 
 
 
 
 
THIS INFORMATIONAL PACKET IS INTENDED TO BE INFORMATIVE OF THE GENERAL NATURE OF BENEFITS TO WHICH AN EMPLOYEE 

MAY BE ELIGIBLE. THE INFORMATION IS NOT INTENDED TO BE BINDING ON SARPY COUNTY, AND SHOULD NOT BE CONSTRUED AS A 

GUARANTEE OF COVERAGE, TO CREATE A CONTRACT, NOR AN OFFER TO CONTRACT. THE ACTUAL BENEFITS ARE DEFINED BY 

VARIOUS OTHER LAWS, REGULATIONS, POLICIES AND CONTRACTS. THESE BENEFITS MAY BE MODIFIED FROM TIME TO TIME, 
WITHOUT FURTHER NOTICE TO THE EMPLOYEES.  

 




